Blog > Keuken

Verdien jij wel genoeg?

‘Ik vind dat ik veel werk voor niet heel veel geld’, zegt Femke (35). ‘Sinds mijn 28ste is mijn salaris in verschillende functies bij verschillende werkgevers maar met 30 euro gestegen.’

Het laat zich raden dat Femke in de horeca werkt. Als chef patissier is zij de baas van de bakkerij van een restaurant. ‘Ik bak het brood, het gebak en maak de desserts voor het restaurant. Ik heb elf jaar ervaring als kok en drie jaar als patissier.’

Femke beschikt over de nodige diploma's op gebied van sociale hygiëne en bedrijfshulpverlening en is bevoegd op te treden als leermeester voor koks in opleiding. Momenteel verdient zij 1.970 euro bruto en mag zij 50 euro per maand besteden aan ontwikkeling. ‘Dat mag alles zijn mits het met eten te maken heeft.’Femke heeft een halfjaarcontract, dat binnenkort wordt verlengd. Zit er meer in het vat?

Register Referentiefuncties Horeca

Jacco van den Berg: ‘Sinds dit jaar kent de horeca een nieuwe cao en deze is op het web gemakkelijk terug te vinden. In deze cao is afgesproken dat per 1 juli 2018 en 2019 de salarissen met 1 procent zullen stijgen. En deze loonsverhogingen leveren jou al meer op dan die van de afgelopen zeven jaren.

Je vindt dat je veel werkt voor niet heel veel geld. Met behulp van het Register Referentiefuncties Horeca kun jij jouw gevoel meer onderbouwen. In dit register vind je de informatie en hulpmiddelen om jouw functie in te delen in het groepenstelsel van de horeca-cao. Kom je daar niet uit, dan kun je contact opnemen met SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). Op basis van de ontvangen informatie is het voor mij lastig te bepalen in welke groep jouw functie is ingedeeld. Als dat bijvoorbeeld in schaal 6 of 7 is, dan is er nog uitloop mogelijk. Want jij bent na 11 jaar horeca-ervaring in verschillende rollen behoorlijk vakvolwassen.

Mijn advies is de horeca-cao, het register, jouw loonstrook en arbeidsovereenkomst er eens op na te slaan. Vervolgens leg jij in het gesprek waarin jouw contract wordt verlengd een goed onderbouwde salariswens neer. Wat is overigens de reden dat jouw contract niet wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd? Je draait zelfstandig de bakkerij en hebt een goede positie in het restaurant, en het lijkt erop dat je meer mag verdienen dat je nu krijgt.’

Lees verder op de website van Intermediar.